Adósságrendezés hitelezhetőségi limit változások 2010. június 11.

2010. Júl. 19.
Adósságrendezés hitelezhetőségi limit változások 2010. június 11.

Korábban, a válság bekövetkezése előtt alacsonyabb önerővel lehetett ingatlanhoz jutni. Azonban ez változott, és a hitelek folyamtos bedőlése miatt ezt az arányt, vagyis a hitelezhetőségi mutatót módosították.
A 2010. június 11-én életbe lépett kormányrendelet az LTV-mutatót jelzáloghitelek esetén a következők szerint módosította:

Forint (HUF): 75%
Euró (EUR):   60%
Egyéb deviza: 45%

Lízing esetén:

Forint (HUF): 80%
Euró (EUR):   65%
Egyéb deviza: 50%.

A mutatók értelmezése a következő: Ezek a százalékok jelzik azt, hogy az ingatlan értékének maximum mekkora értékékét lehet megigényelni. Egyúttal arra is mérvadó, hogy a jövedelmet mekkora arányban lehet terhelni, hogy az egyéb fizetési kötelezettségeinek eleget tudjon tenni.
A rendelet egyúttal azt is szabályozta, hogy életbe lépése után minden esetben kötelező jövedelemvizsgálatot végezni.

Miért fontos ez Önnek?

Ettől az időponttól szigorúbban vették a hitel elbírálását. Célja nem Ön ellen volt, hanem az, hogy a jövedelem megvizsgálásával olyanoknak és akkora összegű kölcsönt adjanak, amelyet fizetni képes, ne növekedjen tovább az adósok száma. Bár ez utóbbi drasztikusan nőtt, ez elsősorban az árfolyam ingadozásának köszönhető, nem pedig a hitelfelvételek számának.

Mi történt még 2010-ben?

A legfontosabb szigorítás, amely életbe lépett abban az évben, hogy a devizahitelezést bizonytlan ideig felfüggesztették. Ez azt jelenti, hogy deviza-jelzáloghitelt (tehát ingatlanfedezet alapút) csak adósságrendezésre, hitelkiváltásra, illetve lízingelésre igényelhet. Ennek oka a folyamatos árfolyam ingadozás, amely által a törlesztő részletek drasztikusan megnövekedtek (akár duplájára is emelkedhettek svájci frank esetében).

Mire számíthat 2011-ben?

Bár a helyzet már sokat javult, két hosszú év és rengeteg szigorítás kellett ahhoz, hogy a zuhanás megálljon és lassú emelkedésbe lépjen át. Ez még nem minden területen látszik, de a mentőjavaslatok és különböző kedvezmények igénybevételével javíthat a hitelkonstrukcióin. Igénybe vehet adósságrendező hitelt, amely a meglévő kölcsöneit fogja össze egyetlen, ekdvező hitellé, illetve kérheti a türelmi idős konstrukciót is, amely által törlesztő részlete a kedvezméynes időszak alatt alacsonyabb, így talpra tud állni anyagilag. Ez csak két példa azon intézkedések közül, amelyek már megvalósultak, de még várható több is, mivel a pénzintézetek érdeke is az, hogy Önnek minél kedvezőbbé tegyék ezt a nehéz időszakot.

Kérdezze hitelszakértőnket, milyen szabályokat kell betartania ahhoz, hogy megfeleljen az Ön által választott kölcsön felvételéhez! Kattintson az Ajánlatkérés gombra, tanácsadónk 12 órán belül felveszi Önnel a kapcsolatot!

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!